Schoolconcert Wagner & FEUERENGEL (A Tribute To Rammstein) en JongerenTop

Een speciaal programma over muziek, identiteit en uitsluiting. Dat is wat het Noord Nederlands Orkest organiseert in samenwerking met JOT (JongerenTop) Groningen op 9 februari 2022 tussen 10:00 en 15:30 uur. Het programma is geschikt voor het burgerschapsprogramma van alle MBO opleidingen en bovenbouw HAVO/VWO. Duizend jongeren uit Friesland, Groningen en Drenthe kunnen hier aan deelnemen.

Beleef het zelf!

Jongeren beleven op deze dag een schoolconcert met popmuziek en klassieke muziek, gaan in gesprek met elkaar en volgen creatieve workshops. De verhalen van de jongeren worden gebruikt als inspiratiebron voor het maken van een professionele muziektheaterproductie die in 2023 gaat touren langs de noordelijke festivals.

Het concert: Wagner & Feuerengel
We starten in de grote zaal met het schoolconcert van 40 minuten met muziek van de operacomponist Wagner en Feuerengel. Tijdens het concert worden de jongeren door een presentator op een theatrale manier meegenomen in de verhalen achter de muziek van Wagner en Rammstein. Tachtig musici van het NNO laten de jongeren horen en beleven hoe geniaal hun beider muziek is, waarbij Wagner de eigen (Duitse) identiteit verheerlijkt en Rammstein die juist met humor en ironie ter discussie stelt. Het concert laat zien welke rol muziek speelt in de zoektocht van generaties naar een eigen identiteit.

JongerenTop: In gesprek

Het gedachtegoed en de boodschap van Wagner en Rammstein zijn anno 2021 zeer actueel. We laten jongeren reageren op stellingen over het gedachtegoed van Wagner en Rammstein die meningen formuleren over het verheerlijken van de eigen identiteit en uitsluiting, dat we relateren aan een term uit de sociale psychologie: Othering. Dit betekent dat door de ander inferieur te maken, je superieur wordt ten opzichte van de ander.

Herkennen jongeren zichzelf in de thematiek van Wagner en Rammstein? En spelen bij de jongeren symboliek, identiteitsvraagstukken en achterliggende (politieke) waarden een rol in hun eigen muziekkeuze en voorkeuren voor artiesten? Over de onderwerpen gaan we deze dag in gesprek.

Creatieve workshops
De teksten en melodielijnen van Wagner en Rammstein gebruiken we als startpunt voor de creatieve workshops: muziek maken, zingen, tekstschrijven, theater en beeldende vorming. Jongeren die kiezen voor een muziekworkshop vragen we hun instrument mee te nemen. In de theaterworkshops worden de thema’s othering en uitsluiting door middel van theatrale speloefeningen behandeld.

Het lespakket
In de periode november 2021 tot en met januari 2022 wordt er een gastles gegeven in de klas ter voorbereiding op het bezoek aan het NNO. Ook worden er drie voorbereidende lessen en een verwerkingsles ontwikkeld o.a. samenwerking met meldpunten discriminatie.

Aanmelden, kosten & vervoer

De bijdrage voor deelname bedraagt €12,50 per student/leerling. In overleg is het mogelijk om gratis vervoer te regelen, zoals een touringcar of een groepsticket voor de trein of bus.

Wilt u uw school aanmelden? Vul dan het formulier in:

Dit is een samenwerking met: