Nieuws
Stevig rocken met het Noord Nederlands Orkest?

Friesch Dagblad 11 november 2021

Stevig rocken met het Noord Nederlands Orkest? Dat kan in februari in De Harmonie in Leeuwarden als het orkest optreedt met de Rammstein tributeband Feuerengel

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) gaat optreden met een metalband. Het wil hiermee aantonen dat symfonische muziek en metal dichterbij elkaar kunnen liggen, dan we denken. Het NNO komt ook met een speciaal lesprogramma voor studenten.

De band waarmee het NNO in februari volgend jaar optreedt is Feuerengel, de tributeband van de Duitse metalband Rammstein. De muziek van Rammsteinn en Wagner staat bij het concert centraal. De kloof tussen beide muzieksoorten is minder groot dan die lijkt, volgens het NNO.

‘In hun obsessie met Duitsland, pathos, vuur, magie, geweld en ontsporing zijn de Duitse operacomponist Wagner en de populairste Duitse band van dit moment twee handen op één buik’, schrijft het NNO in een persbericht. Wagners ideaal om muziek, dans, drama en beeldende kunst te verenigen in één ‘Gesamtkunstwerk’ is in feite de voorloper van de moderne videoclip. Zowel de rockmuzikanten van Ramsteinn als Wagner willen verleiden, shockeren en overweldigen met actuele, maatschappelijke thema’s.

Het NNO heeft aan de hand van deze overeenkomsten een educatief project opgetuigd. Voor studenten is er een theatraal schoolconcert, waarna ze workshops doen en met elkaar in gesprek gaan over hun visie op muziek en boodschap. De uitkomst hiervan wordt vastgelegd door de Rijksuniversiteit Groningen, waarna jongeren de conclusies vertalen naar concrete ideeën voor een betere wereld. Uiteindelijk moet het project leiden tot een nieuw ‘Gesamtkunstwerk’ van NNO-musici , tekstschrijvers, componisten en theatermakers dat in 2023 gepresenteerd wordt.

De twee reguliere concerten van het NNO en Feuerengel zijn op 9 februari in De Oosterpoort in Groningen en op 11 februari in De Harmonie in Leeuwarden. De concerten staan onder leiding van dirigent Karel Deseure. Sopraan Annemarie Kremer treedt als soliste op.