Nieuws
LC: Leerlingen van Stellingwerf College uit Oosterwolde overhandigen klimaatmanifest aan politica uit Duitsland: ‘We zijn hier niet voor de lol’

Leeuwarder Courant – Mieke van der Veen

Een manifest overhandigen in een reddingsvest aan een Duitse politica. Dat deden twaalf Nederlandse scholieren en achttien Duitse scholieren woensdagmiddag. Onder hen drie Friezen. Thema: klimaat.

,,We zijn hier in Duitsland om de politiek ons beeld te geven van wat wij willen zien veranderen omtrent het klimaat. En wat er eigenlijk niet gebeurt op ecologisch gebied. In 2015 zijn er in Parijs afspraken gemaakt, maar die zijn niet nagekomen”, zegt de 17-jarige Sven Bergsma uit Oldeberkoop. Samen met mede-friezen Nina van Veen (15) uit Oosterwolde en Damian Wierenga (17) uit Appelscha heeft hij woensdagmiddag een manifest overhandigd aan de Duitse politica Marja-Liisa Völlers van de sociaaldemocratische partij (SPD).

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Duitse deelstaat Nedersaksen zou er een internationale klimaattop worden georganiseerd in Hannover, maar die kon niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. ,,Om toch iets te doen, heeft de Duitse deelstaat contact gezocht met Nederlandse scholen in het noorden. Zodat wij de politici adviezen konden geven over het klimaat”, licht Sven toe.

 

‘Klimaatverandering is al begonnen’

De Nederlandse organisatie JongerenTop benaderde Nederlandse scholen in opdracht van RCE Spark en de vier noordelijke provincies. Onder andere het Stellingwerf College in Oosterwolde. Leerlingen die interesse hadden, konden hun motivatiebrief sturen. Sven, Nina en Damian werden uitgekozen en zijn drie van de in totaal twaalf Nederlandse scholieren die mee hebben gewerkt aan het manifest. Nina: ,,Ik wilde hier graag aan meedoen omdat het niet de goede kant op gaat met het klimaat. De klimaatverandering is al begonnen. We kunnen die alleen nog afremmen, niet meer voorkomen.” Sven zag het als mogelijkheid om zijn mening en zijn blik op het klimaat aan de politiek kenbaar te maken.

De scholieren verblijven vijf dagen in Stadthagen, een plaats vlakbij Hannover. Sven: ,,We zijn hier met de trein gekomen, dat was de optie met de minste CO2-uitstoot. We zouden eerst op de fiets. Daar zouden we dan twee dagen over doen. Maar omdat we maar vijf dagen in Duitsland zijn – dat zouden er eerst tien zijn – kozen we voor de trein.” Met een elektrische auto was ook een optie ,,maar omdat er in Duitsland niet zoveel oplaadpunten zijn, was dat niet haalbaar. We proberen onze voetafdruk in Duitsland zo klein mogelijk te houden.”

Manifest

Als voorbereiding zijn de Nederlandse middelbare scholieren drie keer van tevoren bij elkaar gekomen. Ze bezochten drie bedrijven in het noorden van Nederland, onder andere het Biosintrum in Oosterwolde. Daar deden ze, net als bij de bedrijfsbezoeken in Duitsland, inspiratie op voor hun manifest dat ze woensdagmiddag hebben aangeboden aan Völlers.

Sven: ,,In dat manifest staan dingen waarvan wij vinden die politici moeten doen om een beter wereld te maken.” Zo stippen ze bijvoorbeeld de biologische- en ecologische labels op producten aan. ,,Bedrijven moeten soms voor zo’n label geld betalen. Dat is raar. Je wilt iets goeds doen, maar moet betalen. Terwijl bedrijven die bijvoorbeeld hun producten in plastic verpakken, geen label hebben waarop staat dat ze dat doen. Wij willen dat omdraaien; dat je een label op je product krijgt als je plastic gebruikt.” In het manifest gaat het volgens Nina ook over wat bedrijven nodig hebben om te verduurzamen, ,,en hoe ze daar een balans in kunnen vinden”.

Reddingsvest

Toen de leerlingen het manifest aanboden, droegen ze een reddingsvest en hadden ze een bord bij zich met hoe hoog het water in Duitsland komt te staan als de temperatuur twee graden stijgt. De zeespiegel stijgt dan 80 centimeter. ,,We kunnen straks klimaatvluchteling zijn. Dat we vanwege het hoge water naar Duitsland vluchten. Ik weet niet of Duitsers zitten te wachten op klompen en molens”, zegt Nina.

In de Duitse en Nederlandse politiek wordt het manifest van de leerlingen meegenomen in besprekingen. Sven laat weten dat ze er een terugkoppeling van krijgen. ,,Ik vind het erg leuk om hieraan mee te werken. Je leert nieuwe dingen en je kunt je mening geven.” Nina vindt het ,,cool”. ,,Ik had nooit gedacht dat ik zo direct met politici in contact zou kunnen komen en een manifest zou geven. Er is een kans dat er iets gedaan wordt met onze ideeën. We zijn hier niet voor de lol. We zijn bezig om het klimaat te verbeteren en de opwarming van de aarde tegen te gaan.”