Nieuws
Uniek programma met NNO en Typhoon

1000 Stemmen van 1000 jongeren

‘Ik ben beter dan jij?!’

Het Noord Nederlands Orkest en de JongerenTop organiseren samen met Typhoon een eenmalig en uniek programma over identiteit en uitsluiting voor 1000 jongeren op woensdag 7 december in De Oosterpoort. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor het MBO en voortgezet onderwijs (bovenbouw) uit Friesland, Groningen en Drenthe. De inschrijving is vanaf nu geopend!

Er staat een boeiend dagprogramma klaar met een concert, dialoogtafels en workshops speciaal ontwikkeld voor 1000 jongeren met als thema ‘Ik ben beter dan jij!?’.

Het concert met muziek van Wagner en songs en spoken word voordrachten van Typhoon is het startpunt voor het gesprek en creatieve workshops met als doel jongeren bewust te maken van het sociale proces waarbij je een ander als ‘anders’ ziet, jezelf boven die ander stelt en hoe je daar vervolgens mee omgaat. Het concert laat zien welke rol muziek speelt in de zoektocht naar de eigen identiteit en hoe mensen elkaar buitensluiten door zich boven een ander te stellen. Studenten van Pedagogische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben onderzoek gedaan naar dit thema ter voorbereiding op het voeren van de gesprekken met de jongeren.

Het Noord Nederlands Orkest wil geen antwoord geven of opinies opleggen maar juist via de klassieke muziek aandacht vragen voor maatschappelijke issues want muziek kan de gelaagdheid van gevoelige kwesties aan het licht brengen.

Wagner is als persoon en als musicus, altijd onderwerp geweest van controverse en emotionele discussies. Bij velen geliefd door zijn geniale muziek maar ook gehaat vanwege zijn antisemitische opvattingen en teksten. Ook Typhoon is een geliefd artiest echter staat hij voor verzoening, respect en omarmt zijn roots. De verhalen en creaties van de jongeren die tot stand komen tijdens de dialoogsessies en workshops worden gebruikt als inspiratiebron voor het maken van een professionele muziektheaterproductie die in 2024 gaat touren langs de noordelijke festivals.

 Klassieke muziek is, net als popmuziek, een reflectie op de tijd waarin het ontstaan is. Onderwerpen van klassieke muziekstukken, meesterwerken, en de gevoelens die ze oproepen zijn ook nu urgent – vergelijkbaar met de krachtige boodschappen en emoties in pop- en rapmuziek. De meesterwerken uit de muziekgeschiedenis bieden door hun historische én actuele waarde een aanleiding om in gesprek te gaan. Je kunt je niet meer aanmelden, we zitten VOL!